FORELESERE

Sjekk ut den stadig voksende listen over forelesere som kommer til ISAAC konferansen i 2025. Vi har gleden av å presentere anerkjente eksperter fra inn og utland. De vil på ulike måter og fra forskjellige perspektiver belyse det komplekse og tverrfaglige feltet som ASK- språklige må navigere i. Årets konferanse har lagt vekt på at dette skal fremkomme via personlige historier, erfaringer fra praksisfeltet og funn fra nasjonal og internasjonal forskning. 

Martin Pistorius

kommer fra Sør-Afrika. Som 12-åring mistet han gradvis motorisk kontroll levde til slutt med locked-in-syndrom i 12 år, ute av stand til å bevege seg eller kommunisere.

Det ble oppdaget da han var 19 år at han kunne bruke øynene til å kommunisere. Etter testing ved Senteret for alternativ og supplerende kommunikasjon ved Universitetet i Pretoria, ble det bekreftet at han var bevisst.

Foreldrene ga ham en talemaskin, og han begynte å gjenvinne noe funksjon i overkroppen. I 2009 giftet han seg med Joanna,  og i 2011 publiserte han selvbiografien Ghost Boy. Innen den tid kunne han bevege hodet og armene noe, men var fortsatt avhengig av talemaskinen. 

 

les mer.....

Stephen von Tetzchner

er professor emeritus i utviklingspsykologi og skolepsykologi ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo, Norge. Hans forskning omfatter et bredt spekter av temaer knyttet til typisk og atypisk utvikling generelt, og kommunikasjon og språkutvikling spesielt. Han har særlig arbeidet med barn som ikke tilegner seg talespråk på vanlig måte og kan ha behov for alternative kommunikasjonsformer for å supplere eller erstatte tale. Dette inkluderer hans ledelse av det store internasjonale prosjektet Becoming an Aided Communicator (BAC). Han tilnærmer seg ASK fra et utviklingsperspektiv, med fokus på de transaksjonelle prosessene som styrer språkutvikling. Han har publisert lærebøker om typisk og atypisk utviklingspsykologi, språkutvikling, alternativ og supplerende kommunikasjon, rehabilitering, utfordrende atferd, skolepsykologi, Batten sykdom og autismespekterforstyrrelser.

 

 

Gabriela Rangel

er klinisk psykolog med over 17 års erfaring i klinisk praksis med personer som drar nytte av alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK) og deres omgivelser, inkludert familie, skole og venner. Hun gir støtte innen sosial-emosjonelle, mentale og atferdsmessige utfordringer som trener og konsulent for fagpersoner, familier og tverrfaglige team. Dr. Rangel-Rodríguez har deltatt på nasjonale og internasjonale konferanser, er medlem av ISAACs forskningskomité, og har undervist ved universiteter i Spania og Mexico. Hennes nåværende forskning fokuserer på mental helse og sosial-emosjonell utvikling hos personer som drar nytte av ASK. Hun har også bidratt til utviklingen av verktøyet Early Development of Emotional Competence (EDEC) for barn med kommunikasjonsutfordringer.

 

les mer.....

Veerle Garrels

Veerle Garrels er professor i spesialpedagogikk ved OsloMet. Hun forsker bl.a. på selvbestemmelse og overgangen fra skole til arbeidsliv for personer med utviklingshemming. Hun samarbeider videre i et prosjekt med Helse Nord og Kripos om bruk av ASK i avhør.

les mer.....

SKUG

SKUG-senteret (Samspill og Komponering Uten Grenser) er en del av Kulturskolen i Tromsø, og har som mål å tilpasse musikkundervisningen for flest mulig. Mange av elevene på SKUG-senteret er ASK-språklige som spiller med øye- og bryterstyrte musikkinstrumenter. 

Elin Skogdal og Tim Anderson (SKUG, Kulturskolen i Tromsø) og Signhild Skogdal (Norges Arktiske Universitet UiT), skal presentere prosjekt LeksiMus, som utvikles med støtte fra Utdanningsdirektoratet (Udir). De skal presentere programvaren LeksiMus, og vise hvordan barn gjennom lek og utforskning kan synge sanger, eller gjøre leker, rim og regler, der de kombinerer ord og lyder eller musikk. LeksiMus er designet for å brukes med øyestyring, bryterstyring og berøringsskjerm, slik at det skal være mulig for flest mulig å delta. 

les mer.....

 

Mats O.A. Ellingsen

Mats er universitetslektor på institutt for psykisk helse på NTNU. Han underviser blant annet i modulen som tar for seg ASK- språklige, sosiale relasjoner og psykisk helse. Tittelen på innlegget til Mats er:
Avhengig av hjelp eller tvang?
 

Han vil legge frem data fra et prosjekt som så på bruken av alternativ og supplerende kommunikasjon i forhold til tvangsvedtak etter helse- og omsorgslovens §9. I lovteksten beskrives det at en skal jobbe forebyggende og at tvang alltid skal være det siste alternativet som settes i gang, altså at alt annet skal være prøvd.Han vil gå igjennom lovverket rundt dette og hvordan beskrivelsen av at "alt annet skal være prøvd" kan forstås. Deretter vil han legge fram tallene fra en studie som ser på hvor mange dette gjelder blant de som har vedtak og hvordan vi kan forstå de tallene gitt måten undersøkelsen ble utført på.  

les mer....

Hanne Pauline Jensen

Hanne er spesialpedagog og jobber på HABU Universitetssykehuset Nord-Norge. Jobber mye med ASK, og er blant annet leder for Helse Nord sitt regionale fagnettverk for ASK. 

Hanne har tidligere vært leder for ISAAC Norge. 

 

les mer....

Hanne Sofie Midtlin

Hanne Sofie Midtlin er barnehagelærer og logoped med videreutdanning i ASK. Hun arbeider som veileder i utadrettet virksomhet på Haukåsen skole og som privatpraktiserende logoped.

Hun arbeider med ASK-språklige til daglig, og er spesielt opptatt av lese- og skriveopplæring for denne elevgruppa.

Innlegget på Isaac-konferansen handler om et prosjekt der fire elever med diagnosen Cerebral Parese ble bedre kjent med sin egen diagnose, og hvordan vi arbeidet med et tema som var viktig for elevene.

les mer....

Ole Reidar Hansen

Ole Reidar er 52 år og har cerebral parese. Han er en av de med lengst erfaring som ASK- språklig i Norge. Han begynte med ASK allerede i 1975. Da lærte han  blissymboler.

Sommeren 2005 begynte han å bruke hjelpemiddelet rolltalk. 

Ole Reidar er med i nettverket for ASK- språklige gjennom ISAAC Norge. Han er spesielt opptatt av psykisk helse for ASK- språklige.

les mer.....

Merethe Westeng

Dette er Merethe Westeng. Hun er bla. utdannet Barnevernpedagog, og har vært opptatt av god kommunikasjon i hele sin yrkeskarriere.  Merethe er datter til to foreldre med ulike demenssykdommer. På ISAAC – konferansen vil hun fortelle hvordan hun bruker og utvikler et kommunikasjonshjelpemiddel sammen med sin mor. Hun ønsker å spre informasjon om og inspirere til bruk av kommunikasjonshjelpemiddel som er utviklet for mennesker med Afasi. Afasi er vanlig for mange mennesker med demenssykdommer. Hennes erfaring er at det er få som vet at et slikt hjelpemiddel finnes, noe hun synes er veldig synd ettersom hennes opplevelse er en stor endring i livskvalitet.

les mer.....

Lise Bonesmo

Lise er lektor med master i spesialpedagogikk. Hun har til sammen 16 års erfaring fra arbeid med elever som benytter ASK, og har jobbet på tilrettelagt gruppe både i grunnskole og videregående skole. Siden 2018 har hun jobbet ved avdeling for særskilt tilrettelagt opplæring (STO), ved Skjetlein videregående skole i Trondheim. Lise er særlig opptatt av hvordan vi som jobber i skolen kan tilrettelegge for god opplæring i ASK, og har skrevet en masteroppgave om det å bygge et språk når det verbale språket svikter.

les mer....

Marthe Bilet-Mossige

Marthe Bilet-Mossige. Har grunnskolelærerutdanning og master i spesialpedagogikk. Jeg har jobbet 5 år ved en spesialskole før jeg startet på doktorgrad september 2024. Jeg er ansatt i stipendiatstilling ved Høgskolen i Østfold, med opptak på doktorgradsprogram ved Universitetet i Sør-Øst-Norge (USN). Doktorgradsprosjektet er todelt, hvor jeg i del en gjennomfører validering av testmateriellet tilhørende "Lesing for alle", og i del 2 skal jeg gjennomføre en leseintervensjon over et år for 80 elever med intellektuelle utviklingsforstyrrelser og som er ASK-språklige. 

les mer.....

Line Britt Ulriksen

Line Britt Ulriksen, spesialpedagog, jobbet ved en spesialskole i 24 år og med barn og unge med utviklingsforstyrrelser og autisme og ASK i 30 år. Jeg startet på doktorgrad høsten 2022 ved Universitet i Sør-Øst Norge i samarbeid med Høgskolen i Østfold. Tema for doktorgraden er leseopplæring for elever med intellektuelle utviklingsforstyrrelser som er ASK-språklige. Jeg har gjennomført en leseintervensjon for 40 elever med intellektuelle utviklingsforstyrrelser og som er ASK-språklige. Leseintervensjonen har foregått over 18 måneder og ble avsluttet i oktober 2024. 

les mer.....

Tim Lowersen

Tim Lowerson er logoped med mange års erfaring på ASK-feltet. Siden 2020 har han jobbet på Oslo voksenopplæring Nydalen med mennesker med ervervet skade etter slag, sykdom og ulykke. På ISAAC konferansen vil han dele erfaringer med denne brukergruppen og drøfte løsninger for de aktuelle utfordringer de står ovenfor.

 les mer....

Maja Drevander Myhre

Maja Drevander Myhre jobber som seniorrådgiver i avdeling for alternativ og supplerende kommunikasjon i Statped.

I 2024 lanserte Statped to nye læringsressurser på ASK-området. Disse er e-læring i tegn-til-tale og seks barnebøker med grafiske symbol med en tilhørende veileder.

Har du ikke oppdaget disse enda?

Anne, Bjørg og Maja fra ASK-avdelingen vil guide deg gjennom ressursene og dele erfaringer og tilbakemeldinger vi har fått fra ansatte i PPT, barnehager og skoler som allerede har tatt disse i bruk.

les mer.....

Torhild Skårland

Torhild Skårland, utdannet barnehage lærer med master i spesialpedagogikk. 

Har videreutdanning i blant annet pedagogisk utviklingsarbeid i barnehagen og ASK.  

Forfatter av bildeboken «Jeg har noe å si», med fokus på å synliggjøre ASK i møte med alle barn.

Har lang erfaring med arbeid i barnehage både som pedagogisk leder og som spesialpedagog. Arbeider som spesialpedagog i barnehager i Hå kommune, Jæren. Er opptatt av å ha det doble blikket inn i arbeidet med ASK; se enkeltbarnet samtidig som en ser hele gruppen for å kunne arbeide med inkluderende prosesser. 

Arbeider med ASK i ordinær barnehage; i møte med enkeltbarn, i barnegrupper og gjennom veiledning og kursing av personalet. Brenner for å utvide ASK til å være en del av det allmenn pedagogiske innholdet i barnehagen og betydningen dette har for enkeltbarn som benytter seg av ASK. Det handler om å synliggjøre ASK og skape en felles forståelse for hva det kan være å snakke sammen.

les mer....

Gro Narten Markestad

Gro jobber som seniorrådgiver i Statped, avdeling Alternativ og supplerende kommunikasjon. Hun er utdannet førskolelærer og har en Mastergrad i spesialpedagogikk. Hun har lang erfaring fra arbeid i barnehage og skole, som rådgiver i PP-tjenesten og i Statped. Hun er blant annet opptatt av å styrke kunnskapsbasert praksis i barnehage og skole.

Hun har vært med på å utvikle tjenestemodellen «Tidlig innsats for små barn med behov for ASK», en kunnskapsbasert modell med en familiesentrert tilnærming. Gro har også deltatt i piloteringen av tjenestemodellen. På konferansen vil hun fortelle om tjenestemodellen, piloten og følgeevauleringen av denne.   

les mer....

Sofie Vesth

Sofie er utdannet lærer og arbeider på en spesialskole på Bornholm, samtidig har hun tatt en  IKT-udannelse ved Hillerød kommunikationscenter. I  hverdagen arbeider hun primært med elever som benytter forskjellige ASK-hjelpemidler og tilgangsmåter. 

Hun brenner for å gjøre bruken av ASK tilgjengelig for alle og samtidig tale for at det er vanskelig å implementere og sette i gang og ikke minst holde i gang. 

Derfor er det viktig for henne å spre litt glitter på alt det arbeide som har blitt gjort og alltid kjempe for mer ASK og sammen dele, utveksle og erfare.

Sofie er en pratsom person selv og hun er av den overbevisning om at alle har noe på hjertet. 

les mer....

Cathrine Redi

 
 

Gisle Dimmen

En erfaren ambassadør og rådgiver innen hjelpemiddelteknologi, med en karriere som strekker seg over flere tiår. Han begynte ved NAV Hjelpemiddelsentral, hvor han spesialiserte seg på service og opplæring. Senere arbeidet han for ulike leverandører og produsenter, og var en pioner innen øyestyringsteknologi for datamaskiner og talemaskiner. For tiden er Gisle en nøkkelperson hos Tobii Dynavox, hvor han leder et team av løsningskonsulenter i Norge, Sverige og Danmark. Hans arbeid involverer omfattende samarbeid med helse- og omsorgsinstitusjoner og hjelpemiddelsentraler over hele Norden. Gjennom hele sin karriere har Gisle vært en sterk forkjemper for rollen hjelpemiddelteknologi spiller i å øke selvstendigheten og livskvaliteten, samtidig som det reduserer samfunnets totale helse- og omsorgskostnader.

les mer.....

Mika Mayumi

 Mika Mayumi er lektor med master i synspedagogikk. I sin masteroppgave skrev hun om bruk av observasjon for synsutredning til barn med sammesatte vansker, bl.a. cerebrale synsvansker. Hun har jobbet med ASK siden 1993 ved Sunnaas sykehus’ skole og deretter Oslo Voksenopplæring Nydalen. Mika har anvendt Tachikawa-pedagogikk som er utviklet i Japan, i undervisning med personer med alvorlige fysisk funksjonsnedsettelser både pga. medfødte og ervervede skader i over 20 år. Hun er fagredaktør for norsk versjon av læreboken "Tachikawa-pedagogikk for foreldre og barn" fra Fagbokforlaget i 2021. I Tachikawa-pedagogikk brukes systematisk lett berøring på ulike kroppsdeler for å øke kroppsbevissthet og bedre fysisk og fysiologisk funksjon. Elevene på Oslo Voksenopplæring Nydalen har blant annet økt visuell oppmerksomhet og har fått bedre bevegelighet i armer og ben, noe som kan brukes i ASK. Sammen med en av elevene og hans pårørende vil Mika presentere hans erfaring med ASK og Tachikawa-pedagogikk.

les mer.....

Anita Sande

Anita Sande arbeider som seniorrådgiver i Statped, i avd Alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK). Hun har lang erfaring med rådgiving på fagområdet ASK til PPT og nærpersoner til ASK-språklige i barnehage og skole. Hun har også jobbet mye med å støtte og veilede PP-tjenester i systemarbeid og ASK-nettverk. Anita har vert med å utvikle flere læringsressurser, som for eksempel «Samspill, lek og kommunikasjon» og «Bildebøker med grafiske symbol». Hun har skrevet bokkapitler i lærebøker, og har hatt prosjektansvaret for utvikling av Statpeds refleksjonsverktøy Inkluderende praksis. 

les mer....

Synnøve Hoelseth

Synnøve Flatebø Hoelseth er cand.ed. og arbeider ved Haukåsen skole som spesialpedagogisk veileder. Hun jobber også som universitetslektor på Universitetet i Sørøst-Norge og er emneansvarlig for ASK 1. Har videreutdanning i matematikk 1.-7. Synnøve har tidligere vært leder for ISAAC Norge. 

Det matematiske språket: Hun og Anita Nilsson vil belyse hvordan man bygger det matematiske språket. Hvordan tilrettelegger vi for at elever med behov for ASK skal få uttrykt seg og deltatt aktivt i matematikkundervisning når man jobber med åpne og rike oppgaver, utforskning og problemløsning i matematikkfaget. Forelesningen vil ha en praksisnær tilnærming til tema.

les mer.....

ASK- mentor prosjektet: Synnøve er prosjektleder for ASK- mentor prosjektet og vil holde et innlegg om dette også. Prosjektet har som mål å skape nettverk mellom barn som bruker alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK) og voksne ASK-språklige i Norge. Dette prosjektet er finansiert gjennom Stiftelsen Dam hvor ISAAC Norge var søkerorganisasjon. 

 Les mer...  

Signhild Skogdal

Signhild Skogdal er førsteamanuensis i logopedi og spesialpedagogikk ved masterprogrammene i nevnte fag ved UiT Norges Arktiske universitet. Hun har i mange år arbeidet med ASK-språklige elever i ordinære videregående klasser, hatt konferanseinnlegg i inn- og utland, har skrevet doktorgrad om deltakelse i skolen for ASK-språklige elever, og har skrive- og forskningsprosjekter om ASK. Skogdal har nylig avsluttet seks år som representant i det internasjonale ISAAC-styret. Hun er medlem av AAC expert group i den europeiske logopedorganisasjonen ESLA. På ISAAC Norge 2025 skal Skogdal ha innlegg om pedagogkompetanser for literacy i ASK, og vil også  bidra i innlegg om øyestyrt sangbank og språkstimulering. 

Les mer om øyestyrt sangbank og språkstimulering....

 

les mer om hennes innlegg om literacy og ASK....

 

Jørn Østvik

Jørn Østvik har doktorgrad i helsevitenskap om vennskap blant skoleelever som bruker ASK og jobber som førsteamanuensis ved Institutt for psykisk helse ved NTNU. Han har jobbet med ASK blant barn, unge og voksne siden slutten av 1990-tallet. Først i mange år som rådgiver og senere som forsker i Statped, før han begynte ved NTNU i 2018. Hans primære forskningsinteresser er ASK, sosiale relasjoner, vennskap, aktørskap, inkludering og psykisk helse. Østvik er medlem av ISAAC Internationals forskningskomité og samarbeider med forskere i Sverige og Australia om psykisk helse og ASK. Hans nåværende forskning omhandler blant annet psykisk helse og medborgerskap. Han har nylig publisert en kunnskapsstatus om psykisk helse blant ASK- språklige.

les mer....

Arvid Kildal

Arvid Nikolai Kildahl er spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han har tatt doktorgrad på post-traumatisk stresslidelse hos voksne med autisme og utviklingshemming og er forsker ved Nasjonal kompetansetjeneste for utviklingshemming og psykisk helse, OUS og ved Nasjonalt kompetansesenter for nevroutviklingsforstyrrelser og hypersomnier (NevSom), OUS. Han forsker på ulike problemstillinger som gjelder psykisk helse hos personer med autisme/utviklingshemming og er spesielt opptatt av komplekse/sammensatte problemstillinger, herunder strategier for å gi likeverdige psykiske helsetjenester til personer som kan streve med selv å formidle hvordan de har det, hva som er vanskelig og hva de har opplevd.

les mer.....

Tyra Ravn

Gråsonen - Hvorfor er ASK viktig når man snakker litt, men ikke nok?

Tyra har sammensatte funksjonsnedsettelser og mye livserfaring i bagasjen. Hun er både talende og ASK-språklig, og blir ofte beskrevet som et engasjert menneske helt uten frykt for å gå mot strømmen. Selv beskriver hun seg som kreativ, nysgjerrig, og løsningsorientert. Hun er aktiv i funkis-miljøet og internasjonale miljø for voksne ASK-språklige, driver med kunst og gaming, og er alltid glad i å lære nye ting.

Utvid din horisont og forståelse av hvem ASK-språklige er og hva ASK er nyttig for med Tyra sin noe sjokkerende historie. Tyra beskriver gråsonen mellom fullt talende og helt nonverbale som et stort, vidt, og vakkert landskap fyllt med viktige opplevelser og erfaringer. Hva vil det si å være semiverbal, og hvordan møtes semiverbale i systemet? Hvorfor kan de ikke bare snakke nå, når de jo snakket så fint i går? Hvilken nytte kan ASK ha når man både kan lese, skrive, og delvis prate? Med en kombinasjon av personlige historier, eksempler, referanser, og smarte modeller skal hun svare på disse spørsmålene.

 les mer.....

Rolf Arne Sætre

Rolf Arne Sætre er politioverbetjent ved voldsseksjonen Kripos. Han jobber med tilrettelagte avhør, både med gjennomføring og metodeutvikling. I de siste par årene har han gjort seg erfaringer med å bruke bilder/symboler som støtte i tilrettelagte avhør med avhørsmetodikken Den Dialogiske Samtalemetoden for avhør av barn og særlig sårbare voksne. 

 

les mer....

Caroline Grønbech

Caroline er en 27 år gammel kvinne fra Oslo. Hun er en menneskerettighetsforkjemper, og det er rettighetene til mennesker med funksjonsnedsettelser som er hennes hjertesak. Hun bruker øyestyrt datamaskin i sin kommunikasjon med omverden, og har høy digital kompetanse. Hun vil gi et innblikk i sin historie og sine betraktninger rundt hva det vil si å ha et godt liv.

 

les mer....

Katrine Lunde Kvello

Katrine er vernepleier med videreutdanning i ASK, og har over 20 års erfaring fra tilrettelagt opplæring i skolen. Hun har i mange år jobbet på en tilrettelagt avdeling for barn med autisme i grunnskolen. Hun begynte å jobbe på nyetablert avdeling for skjærskilt tilrettelagt opplæring (STO) på Skjetlein videregående skole i 2018 og har sammen med engasjerte og dyktige kolleger vært med å bygge opp et tilbud med stort fokus på ASK og faglig utvikling. Katrine har et ekstra engasjement for de svakeste elevene og er opptatt av at alle skal få muligheten til å bli hørt uansett utviklingsnivå.

les mer....

Bjorg Sissel Hoëm

Bjørg Sissel Hoëm jobber som seniorrådgiver i avdeling for alternativ og supplerende kommunikasjon i Statped.

I 2024 lanserte Statped to nye læringsressurser på ASK-området. Disse er e-læring i tegn-til-tale og seks barnebøker med grafiske symbol med en tilhørende veileder.

Har du ikke oppdaget disse enda?

Anne, Bjørg og Maja fra ASK-avdelingen vil guide deg gjennom ressursene og dele erfaringer og tilbakemeldinger vi har fått fra ansatte i PPT, barnehager og skoler som allerede har tatt disse i bruk.

les mer....

Anne Moen

Anne Moen jobber som seniorrådgiver i avdeling for alternativ og supplerende kommunikasjon i Statped.

I 2024 lanserte Statped to nye læringsressurser på ASK-området. Disse er e-læring i tegn-til-tale og seks barnebøker med grafiske symbol med en tilhørende veileder.

Har du ikke oppdaget disse enda?

Anne, Bjørg og Maja fra ASK-avdelingen vil guide deg gjennom ressursene og dele erfaringer og tilbakemeldinger vi har fått fra ansatte i PPT, barnehager og skoler som allerede har tatt disse i bruk.

les mer....

Kjartan Larsen

Kjartan er 50 år, og kommer fra Skien. Han er Ask-språklige og superbruker på sin talemaskin (Rolltalk). Kjartan har lyst til å formidle at Rolltalk er mer enn bare talemaskin, og ved hjelp av bryter, er han på sosiale medier, sender SMS og mail, og kjører rullestolen sin. Kjartan er opptatt av å være selvstendig og sosial, og det å kunne bevege seg fritt rundt er viktig for å ha god livskvalitet. Bryterløsningen ble også brukt i jobbsammenheng da han jobbet på Marensro-prosjektet og på Grep Grenland. Kjartan styrte både strikkemaskin og dreiebenk via bryter på Rolltalk.

Kjartan var en av de første i landet med denne løsningen, og han har tidligere reist rundt og vist og fortalt hvordan han bruker Rolltalken i praksis.

les mer....

Susanne Treu

Susanne har blant annet en master i spesialpedagogikk og har jobbet tilknyttet spesialskolen Haug skole og ressurssenter i 25 år, hvorav 7 av disse som PP-rådgiver i Bærum, med tjenestested på Haug. Haug har 122 elever i alderen 6-16 år. Fra 2017 har Susanne jobbet som spesialpedagog og faglig veileder ved skolen. Ved årsskiftet 2025 tiltrådte hun som avdelingsleder samme sted, samtidig som hun fortsatt fungerer som veileder. Susanne veileder på både individ – og systemnivå, primært internt på Haug, men også i noe grad eksternt i kommunen og andre steder i landet. Hun er leder av ASKus, og er også veileder i Haugs kompetansegruppe TEKTA, som jobber med forebygging og håndtering av utfordrende atferd. Susanne har særlig kompetanse innen fagområdene utviklingshemming, sjeldne syndromer, autisme, ASK og psykoedukasjon.

Les mer....ASK i lek og læring

Les mer og Læring gjennom bevegelse......

Marit Kjeksrud Amundsen

Marit er forelder til ask-barn, utdannet religionsviter og filolog, med arbeidserfaring fra direktorat, museum og IT, inkludert workshops, foredragsholdning, tjenesteinnovasjon og endringsledelse.

Med humor, personlige historier og konkrete tips viser Marit hvordan man kan implementere ASK på en måte som fremmer både livskvalitet og psykisk helse. Foredraget gir verktøy, inspirasjon og et skråblikk på hverdagen med ASK – sett fra en forelders perspektiv.

les mer....

Kjersti Dahl Hanssen

Kjersti er spesialpedagog, med videreutdanning iblant annet ASK. Hun har jobbet ved voksenopplæringen i Skien kommune siden 2016. Kjersti har bred erfaring med ASK som kommunikasjonsverktøy, både for personer med medfødte kommunikasjonsvansker og med ervervede kommunikasjonsvansker. Hun er opptatt av at alle skal få brukt stemmen sin og bli hørt, uansett kommunikasjonsform. På ISAAC-konferansen vil hun sammen med Kjartan Larsen fortelle om hvilke muligheter som finnes som ASK-språklig, men også hvilke konsekvenser det kan få når systemer blir byttet ut.

 

les mer....

Håvard Eriksen

JHåvard kommer fra Grimstad. Fikk sin første Tobii PC i fjerdeklasse, og det revolusjonerte hverdagen hans. Foreldrene trengte ikke å gjette lenger på hva han ville si. 
Han bruker den øyestyrte PC-en til alt fra å skrive debattinnlegg til å bestille søppelmat fra Wolt. Håvard har også tatt flere emner ved UiA ved hjelp av denne teknologien. Håvard sier at livet hans ikke hadde vært det samme uten.

les mer....

Marianne Rasch Johnsen

Marianne er ergoterapeutspesialist med videreutdanning innen ASK og er ansatt i Bærum kommune. Hun jobber 50% som kommunal ergoterapeut for barn og unge 0-18 år i kommunen, med tjenestested på Haug skole og ressurssenter, og 50% som ASK-veileder i ASKus, Haug skoles kompetansegruppe for ASK. 

Haug skole og ressurssenter er en spesialskole for elever på 1-10 trinn, og er med sine 107 ASK-brukere en av institusjonene med flest ASK-brukere samlet på ett sted i Norden. Marianne har jobbet på Haug skole, og med ASK, i mer enn 20 år. Marianne har særlig kompetanse innen produksjon og tilpasning av individuelle kommunikasjonsoppsett, praktisk bruk av ASK, samt tekniske løsninger og ASK-relatert programvare. Marianne er ansvarlig for ASKus’ Instagramkonto

 

Les mer....

ANJA J DIGRANES

Anja har en mastergrad i kroppsøving og pedagogikk, med påbygningsstudiet fysisk aktivitet og funksjonshemming. Hun er idrettspedagog ved Haug skole og ressurssenter, og har vært tilknyttet skolen siden 2017. Før dette har hun i mange år jobbet som fotball-og håndballtrener for barn og voksne med utviklingshemming, som vitenskapelig assistent ved Norges Idrettshøgskole og som konsulent i Norges Fotballforbund med prosjektet «Tine fotballskole for alle». Elevene ved Haug har ulike grader av psykisk utviklingshemming og stor variasjon i fysisk og kognitiv funksjon. Anja er tilknyttet skolens faglærerteam, som også ASKus er en del av. Hun er særlig opptatt av mestringsopplevelser og av læring i og gjennom bevegelse ved bruk av alle sansene, samt hvordan man kan tilrettelegge for tverrfaglig læring, kommunikasjon/ ASK og sosial deltakelse gjennom fysisk aktivitet ute og inne.

 les mer...

Hallgrim Nybø

Hallgrim Nybø er musikkterapeut og pedagog med videreutdanning i alternativ og supplerende kommunikasjon. Han har tidligere jobbet som spesialpedagogisk veileder Haukåsen skole og jobber nå i program intensiv trening og habilitering/PITH ved Oslo universitetssykehus  

 les mer...

MARI JARRET-ARNESEN

M

 les mer...

IRENE GAUSEL

Med 25 års erfaring som vernepleier og videreutdanning innen spesialpedagogikk og rehabilitering, brenner Irene Gausel for ASK og brukermedvirkning. Hun deler erfaringer fra praksisfeltet og et fagutviklingsprosjekt som utforsker hvordan man kan sikre medvirkning for personer uten verbalt språk.

 les mer...

TIM ANDERSON

Skug- senteret

 les mer...

JANNE MADSEN

Professor i pedagogikk ved Universitetet i Sør-øst Norge. 

 les mer...

Anita Nilsson

Anita Nilsson er barnehagelærer med undervisningskompetanse 1. – 4. og spesialpedagogisk kompetanse. Hun har videreutdanning i ASK 1 og matematikk 1.-7. Hun har tidligere jobbet på Haukåsen og jobber nå ved Holmen skole som kontaktlærer i spesialgruppe. 

les mer....

Camilla Salicath

Camilla er barnehagelærer med videreutdanning i pedagogisk ledelse og læringsmiljø og lederutdanning for pedagogisk leder i barnehage.

Hun arbeider som veileder i utadrettet virksomhet på Haukåsen skole, og har lang erfaring fra både barnehage og spesialskole. I tillegg til å jobbe som veileder jobber hun også med prosjektet God VIB (God visuell støtte i barnehagen) som i dag er et ferdig tilpasset program til barnehager for hvordan barnehagene kan ta i bruk Visuell støtte som God ViB. God Visuell støtte i Barnehagen er i dag et program som består av kurs og et program å hjelpe barnehagene med å komme i gang med bruk av visuell støtte som endel av det allmenpedagogiske arbeidet.  

Innlegget på Isaac-konferansen handler om prosjekt GOD ViB (God visuell støtte i barnehagen) Dette er et program som er laget for å hjelpe barnehagene om hvordan de enkelt kan komme i gang med bruk av bruk visuell støtte som endel av det allmenpedagogiske innholdet i barnehageverdangen, samtidig som også får øve seg på å lage materiell tilpasset sin egen hverdag og barnegruppe. Vi har hatt stort fokus på inkludering av hele personalgruppe slik at alle skal bruke visuell støtte i møte med alle barn. Dette har vi gjort gjennom intromøter med hele personalgruppen og veiledning til den enkelte avdeling.  

 

les mer.....

ELIN SKOGDAL

Skug- senteret

 les mer...

Bjørk Kehlet

Universitetslektor i spesialpedagogikk ved Universitetet i Sør-øst Norge 

Hun har hatt fokus på kommunikasjonsutvikling hos barn med svake kommunikative signaler

les mer......

Siv- Anne Heggheim

Lorem ipsum dolor sit amet, metus at rhoncus dapibus, habitasse vitae cubilia odio sed. Mauris pellentesque eget lorem malesuada wisi nec, nullam mus.

Elin Pettersson

Med en lidenskap for å drive endring og forbedring, streber Elin Pettersson etter å skape bærekraftige løsninger som gagner både organisasjonen og dens interessenter. Hun har initiert og vært prosjektleder for en helseøkonomisk studie, med mål om å gi innsikt i hvordan ASK påvirker livskvalitet og økonomiske faktorer.

Elin Pettersson har ansvaret for Business Excellence & Strategy Execution hos Tobii Dynavox, hvor hun leder strategiske initiativer for å forbedre virksomhetens effektivitet og gjennomføring. Før hun begynte hos Tobii Dynavox, arbeidet hun hos telekomselskapet Ericsson. Der drev hun ulike analyser av markedet og trender, samt undersøkte hvordan disse faktorene kan drive markedet fremover. Denne erfaringen har gitt henne en bred forståelse for markedsdynamikk og strategisk planlegging.

les mer.....

Gro Solveig Kateraas

Lorem ipsum dolor sit amet, metus at rhoncus dapibus, habitasse vitae cubilia odio sed. Mauris pellentesque eget lorem malesuada wisi nec, nullam mus.

 les mer.....