



MIKA MAYUMI, Stig Karlsen, Simone Karlsen og Carine Karlsen skal ha samtale om:
"Fra bakgård til botanisk hage – hvordan PAS og Tachikawa-pedagogikk kan brukes til å lære ASK"
- Stig Karlsen - ASK-språklig. Godt voksen mann med ervervet hjerneskade etter en arbeidsulykke i 2018, og store utfordringer med bl.a. å uttrykke meg. I dag i stand til å bestemme selv hvordan jeg vil leve livet mitt, deriblant å besøke ISAAC-konferansen.
- Simone Karlsen - pårørende til Stig og brukerstyrt personlig assistent (BPA). Har vært med på hans rehabilitering hver dag siden ulykken. Er aktiv politisk for et mer inkluderende samfunn i fremtiden.
- Carine Karlsen - pårørende til Stig og brukerstyrt personlig assistent (BPA). Har vært opptatt av å opprette en hverdag der det er min far sine egne valg som styrer, og at han blir sett som et komplett menneske. Aktivist for rettighetene til personer med funksjonsnedsettelse.
- Mika Mayumi, spesial- og synspedagog ved Oslo Voksenopplæring Nydalen, med mange års erfaringer med Tachikawa-pedagogikk og ASK, og fagredaktør for læreboken om Tachikawa-pedagogikk.
Foredraget presenterer hvordan Tachikawa-pedagogikk og partnerassistert auditiv skanning (PAS) har hjulpet Stig, som har ervervet hjerneskade, å gjenvinne muligheten til å uttrykke sine tanker, behov og påvirke sin hverdag. Metodene har gjort det mulig for ham å få tilbake selvbestemmelsen og økt livskvalitet.
Stig pådro seg omfattende hjerneskader etter en arbeidsulykke i 2018, som førte til store fysiske og kognitive utfordringer, inkludert tap av tale. Kommunikasjonen hans var opprinnelig begrenset til ansiktsuttrykk, lyder og å lukke øynene for å indikere behov. Familien har sammen med fagpersoner kjempet for at han skulle få tilbake stemme og selvbestemmelse.
De vil fokusere på:
- Tachikawa-pedagogikk: En metode utviklet av Hiroshi Tachikawa i Japan, som har hatt stor betydning for Stig. Tachikawa-pedagogikk bruker systematisk lett berøring av kroppsdeler for å forbedre fysisk funksjon, kroppsbevissthet og kommunikasjon. Stig fikk muligheten til å utvikle fysisk og mental tilstedeværelse og kommunikative ferdigheter.
- Partnerassistert auditiv skanning (PAS): Stig har hjelp av assistenter til å skanne gjennom alternativene. PAS har bidratt til å utvikle hans evne til å bruke hånden for å si «ja/nei" og ta valg.
- Fremgang gjennom samarbeid: Etter fire år med intensiv trening og terapeutisk støtte har Stig forbedret øyekontakt, kroppslig bevegelse og kommunikasjon. Han bruker hånden for å indikere valg, kan sitte og ligge avslappet, og benytter stemmen og blikket for å påkalle oppmerksomhet.
- Fra bakgård til botanisk hage: Stig har hatt stor fremgang etter rehabiliteringen. I starten var han ofte trillet rundt i en bakgård, mens han nå bor i tilpasset bolig, tar egne valg om aktiviteter, og bruker TT-kort for utflukter til steder som botanisk hage.
- Utfordringer og triumfer: Familien har møtt utfordringer med tjenesteforvaltning og negative holdninger, men Stigs utvikling og selvstendighet har vært inspirerende og uventet. Foredraget beskriver hvordan metodene har vært avgjørende for hans økte livskvalitet og selvbestemmelse.
Innlegget er preget av personlige erfaringer og praktiske eksempler fra rehabiliteringen. Familien og fagpersonen ved Oslo Voksenopplæring Nydalen vil dele hvordan de har arbeidet med de ulike metodene, og hvordan det har bidratt til å gi Stig en stemme og påvirkning i sin hverdag.