SUSANNE TREU og MARIANNE RASCH JOHANSEN skal snakke om:
ASK i lek og læring
Lek er en viktig del av barns utvikling på alle områder, og kan gjøre en forskjell for både sosiale, emosjonelle, motoriske, språklige og kognitive områder. Lek kan bidra til utvikling av kreativitet og problemløsningsevne. Lek kan ha en viktig funksjon i forhold til psykisk helse, i form av å bidra til både å skape robusthet og livsmestring, og til å håndtere og mestre vanskelige livshendelser.
Lek er vanligvis barns hovedaktivitet, og oppleves av barna som meningsfull og motiverende i seg selv. For en del barn kan leken være vanskelig tilgjengelig, enten på grunn av språklige utfordringer, eller på grunn av diagnoser og begrensninger som påvirker mulighetene for deltakelse. For disse barna er tilrettelegging og aktiv voksendeltakelse viktig.
Haug skole og ressurssenter er en av Nordens største spesialskoler for elever 1.-10.trinn. Et av kriteriene for å få plass ved skolen er at barnet har diagnosen psykisk utviklingshemming. Elevene har ulike diagnoser og stor variasjon i både fysisk, kognitivt og kommunikativt funksjonsnivå. Skolen har 107 elever som har ASK-rettigheter basert på sakkyndig vurdering.
På Haug skole ser vi at leken er en viktig arena for læring. Dersom leken brukes pedagogisk, gir den mange muligheter for variert og motiverende undervisning. Samtidig må mange av våre elever lære grunnleggende lekferdigheter, for bli bedre rustet til å delta i spontant og fri lek (uten planlagt pedagogisk tilsnitt) sammen med andre barn. De må lære lekferdigheter for å kunne få tilgang til barnekulturen og den måten å utvikle seg på som er naturlig for de fleste barn.
I denne presentasjonen vil vi ha hovedfokus på ASK i lek og læring. Vi vil presentere i praksis leker som følger bestemte mønstre og derfor gir gode muligheter for tilrettelegging og forberedelse, blant annet i form av ASK-materiell. På Haug skole er vi opptatt av at de ansatte skal få oppleve bruk av ASK i lek i praksis når vi holder kurs og opplæring, slik at de får erfaringer som de kan ta med seg tilbake i eget arbeid. I presentasjonen gir vi derfor noen eksempler på bruk av ASK i lek og læring, ved at alle deltakerne blir med i leken.